nieuwe-site

Welke vloer kiezen

Weet u niet meer welke vloer kiezen?

Laat u adviseren!

Natuurlijk is onze eerste tip om u door een ervaren tegelspecialist te laten adviseren wanneer u twijfelt welke vloer u best kiest. Bij D&A tegels staan onze ervaren adviseurs klaar om u de juiste vragen te stellen en zo in dialoog nader te bepalen welke materialen en types vloertegels best geschikt zijn voor uw toepassing. Daarna hoeft u enkel nog de gewenste kleuren en afmetingen te kiezen en bent u zeker van een duurzame en gebruiksvriendelijke vloer die nog jaren meegaat.

Toch zijn er wel enkele aandachtspunten die handig om weten zijn als u nog twijfelt over welk type vloerbedekking u in uw woning wil leggen. Misschien bent u er zelfs nog niet helemaal uit of u voor tegelvloeren of voor een ander vloertype gaat kiezen…

In dit artikel zetten de adviseurs van D&A tegels enkel voor- en nadelen van tegelvloeren en enkele aandachtspunten op een rijtje. Bepalen welke vloer kiezen, wordt zo hopelijk toch al iets gemakkelijker.

 

Waarom kiezen voor een tegelvloer?

De keuze aan verschillende types vloerbedekking is ruimer dan ooit. Behalve de klassieke tegels en parket kan u bijvoorbeeld ook opteren voor pu-, epoxy- of betonnen gietvloeren, diverse soorten laminaat, (steen)tapijt, linoleum, kurk,… Voor elk type vloer heeft u bovendien ontelbare mogelijkheden qua kleur en afwerking.

Waarom dan kiezen voor een tegelvloer? We zetten de voornaamste troeven op een rijtje:

• In tegenstelling tot de andere vloerbedekkingen blijven tegels een relatief goedkope keuze. Dankzij hun lange levensduur hebben tegels overigens een uitstekende prijskwaliteitverhouding.
• Sommige materialen zetten uit of krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen. Dat kan barsten en scheuren veroorzaken. Tegels zijn echter rigide en zijn veel minder gevoelig aan omgevingstemperaturen.
• Ten opzicht van bijvoorbeeld parket, laminaat of tapijt zijn tegels een hygiënischere keuze. Vocht en vlekken dringen niet meteen in het materiaal en kunnen snel en gemakkelijk verwijderd worden.
• Stofzuigen, een natte dweil en heel af en toe een stevige schrobbeurt volstaan om de tegels proper en hygiënisch te houden. De onderhoudsvriendelijkheid is zonder twijfel een van de belangrijkste troeven van tegels. Voor de meeste tegels heeft u bovendien geen bijzondere onderhoudsproducten nodig. U vindt het merendeel van de onderhoudsproducten gewoon in de supermarkt.
• Ook bij het ontwikkelen en produceren van vloertegels staat de technologie niet stil. De samenstellingen en productieprocessen worden voortdurend bijgestuurd om de technische prestaties van de vloeren te verbeteren. Denk maar aan de extreme duurzaamheid en weersbestendigheid van volkeramische tegels of natuursteen composiettegels. Ze behouden wél de natuurlijke look, maar leveren buitengewoon gebruiksgemak op.

 

Waarop letten als u tegels gaat aankopen?

• Een tegelvloer of -wand vereist een egale ondergrond. Is uw ondervloer of wandoppervlak niet helemaal recht dan laat u die best egaliseren of bezetten voor u de tegels plaatst.
• Heeft u vloerverwarming dan kiest u best een tegel uit die de warmte optimaal geleidt én extra bestand is tegen temperatuurschommelingen.
• Niet elke tegel is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. De weerbestendigheid, vuurvastheid, slijtvastheid, antislipgraad en porositeit zijn maar enkele criteria die best onderzocht worden in functie van de toepassing waarvoor u de tegels wil gebruiken.
• Niet elke tegel is even onderhoudsvriendelijk. Een natuursteentegel zal bijvoorbeeld een delicater onderhoud vereisen dan een volkeramische tegel. Verwacht u veel passage op de vloer of heeft u bijvoorbeeld huisdieren waardoor de tegels vaker gereinigd moeten worden, dan is een onderhoudsvriendelijke tegel zeker geen overbodige luxe.
• Moeten de tegels zware of courante belasting verdragen? Dan spelen ook de breeksterkte, hardheid en belastingsweerstand een rol.
• Een hyper gladde of glanzende tegel kan de juiste keuze zijn om esthetische redenen, maar om de veiligheid van bewoners, ouderen en kinderen te garanderen, kan een tegel met extra anti-slip motief een verstandigere keuze blijken.
Bent u op zoek naar budgetvriendelijke vloeroplossingen?
• Niet alleen de prijs van de tegels zelf bepaalt de kostprijs van de gehele vloer. Ook eventuele voorbereidende egalisatiewerken, voegen, afboordingen en plinten en zelfs speciale onderhoudsproducten die u achteraf nodig heeft, bepalen het uiteindelijke kostenplaatje. Kiezen voor een goedkope tegel zonder de andere kosten te analyseren, kan u zuur opbreken.

Een kijkje nemen bij de D&A tegelpromoties is uiteraard geen slecht idee. De prijzen zijn iets lager, maar u bent nog steeds zeker dat u een kwaliteitsproduct aankoopt.
• U wil een bestaande tegelvloer renoveren? Het loont de moeite om een vakman uit te nodigen, want misschien kan een nieuwe tegelvloer zelfs bovenop de bestaande vloer gelijmd worden. Daarvoor bestaan er speciale dunne tegels vanaf 3,5 mm dikte. Het kan u kap- en breekwerk én egalisatiewerken besparen.

• U wil kosten besparen door zelf te vloeren? Dat mag en kan zeker, maar heeft u ook al even uitgerekend hoeveel het u zou kosten om die toch door een vakman te laten plaatsen? Wanneer u een erkend aannemer als vloerder aanstelt, zoals de plaatsingsdienst van D&A tegels, kan het verlaagde btw-tarief van 6% een aangename verrassing opleveren!

U leest het. Welke vloer u best zou kiezen, hangt van verschillende factoren af. Wil u uw ideeën, verwachtingen en vragen even overlopen met een tegelexpert, dan bent u van harte welkom in de D&A tegels showroom in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Onze adviseurs staan u met plezier te woord en ook een vrijblijvende kostenraming is snel gemaakt. Met een woordje uitleg van onze professionals, praktische plaatsingstips van onze eigen vloerders en een eerlijk tarief wordt kiezen vast iets gemakkelijker.